Thursday, August 10, 2006

Tillbaka till verkligheten

Jahaja, så var sommarlovet över och det är dags att ta rulla upp ärmarna igen. Fast tja, jag tar det ganska lugnt ...slow and steady wins the race! Vi har en hel del att stå i, bl.a. gå igenom högen med post och prenumerationer som har dimpt ner i brevlådan under semestern. Det blir åtminstone en och en halv meter med tidskrifter och annan post som ska gås igenom.

Vi har lagt ut våra mål för verksamheten 06/07 på hemsidan. Vi koncentrerar oss på tre mål varje läsår: Ett Mediemål, ett cirkulationsmål och ett utbildningsmål. Cirkulationsmålet har vi skrivit om och vi testar en ny approach det här läsåret. Förra året ökade vi vår utlåningsfrekvens med 40 % (målet var 5 %), en succé.

Problemet är att vi inte får tillbaka medierna vi lånar ut, vi har spekulerat i vad orsakerna till detta kan vara: lokalernas utformning, bibliotekets status, att vi inte skickar ut räkning på förfallna medier, att det inte är tydligt för elever vad som är läromedel och biblioteksböcker.
Vad som än är fallet så är det katastrofalt för oss med vårt urusla medieanslag att vi inte får tillbaka förfallna lån, då vi har inte råd att köpa in nya ex eller att har dubbletter av populära böcker. Med vårt nya cirkulationsmål försöker vi få hela lånekedja att fungera.

För den som är intresserad kan vi nämna att vi har en av dem största gymnasieskolorna i Gästrikland men det absolut sämsta medieanslaget. Vi har ca. 60 kronor per elev för att köpa medier för. Rekommendationen är att man köper en bok per elev per år. Snittpriset för en bok ligger i dag på ca. 200 kronor. You do the math!
Bibliotek Gävleborg har samlad statistik om skolbiblioteken i vår region.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home